
Synopsis.
Vores synopsis for mondul 2

Synopsis 2. modul.
Didaktik og praksis.
Tema 8 - Kreative udtrykningsformer
Ps14-8
Studie nr.
1025480-1035482
1035485-1022682
1035845
-
Peter G. Thorhauge: 1025480
-
Brian Bak: 1035482
-
Anders H. Borrisholt: 1035485
-
Niels Haugaard: 1022682
-
Karina S. Jensen: 1035845
Vejledere: Mogens Larsen Stenderup og Heidi Nysted Rosener
Afleveret d: 21/11 – 2014
11504 Anslag.

Indholdsfortegnelse.
Indledning Side 1
Problemfelt Side 1
Problemformulering Side 2
-
Metode Side 2
Analyse Side 3
-
Analyse af pædagogisk tiltag Side 4
Konklusion Side 6
Perspektivering Side 6
Litteraturliste Side 7
Bilag Side 8-13
Indledning
Vi tager udgangspunkt i tre udsatte unge mennesker mellem 19 og 27 år, som bor sammen på socialpædagogisk/døgntilbud. Det er to unge mænd og en ung kvinde. De har til tider forskellige handlingsmønstre, som personalet kan se er uhensigtsmæssig for de unge.
Der har ved tidligere arrangementer, såsom teater og musikforestillinger, vist sig en ændring i deres adfærd. Her er de unge meget frustreret og afvisende inden forestillingerne/projektet, det vises ved at de ikke vil deltage. På dagen når slaget skal stå, er de meget klar og motiveret. De er meget positive og begejstret for det de har præsteret til forestillingen, samt i flere døgn efter.
Vi vil optage en sang sammen med de unge, i et lydstudie og dette skal ende ud med en musikvideo som de unge vil få efter endt projekt.
Problemfelt
De unge har alle en baggrund, med massiv omsorgsvigt i en tidlig alder. Dette har påvirket deres habitus negativt. De har samlet en masse negative narrativer gennem deres liv og har derfor svært ved at tro på, at de kan lave noget som er positivt for dem. Når der er noget der går godt for de unge, har de svært ved at forblive i troen på at det fortsætter positivt, men forventer efterfølgende et svigt. De har alle særdeles dårlig selvtillid og selvværd.
Vi mener, at ved at give de unge flere positive narrativer, kan vi være med til at ændre deres livshistorier og dermed deres selvopfattelse og handlingsmønstre. (Bilag 1, teorier om narrativer) Dette understøttes også af Clausen og Lauritzens teorier, da de mener at arbejdet med livshistorierne aldrig slutter, men danner grundsyn af det menneske man arbejder med.
Vi har haft overvejelser omkring didaktik og læring og har lavet et helt konkret pædagogisk tiltag med musikken som er grænseoverskridende for de unge og os, som personale.
I vores arbejde kan vi se, når personalet tager initiativ til en aktivitet, er der varierende deltagel ved de unge. Der kan være flere forklaringer på dette. En kan være, at personalet ikke sender de rigtige signaler. Vi mener at personalet skal være meget bevidst om sit kropssprog og engagement, for at opfordrer de unge til at deltage. Personalet skal have øje for situationen og se på de enkelte menneske eller gruppe. Man skal kunne vurdere hvor udviklet de er, kognitivt, verbalt, fysisk, psykisk osv.
Ifølge Berit Baes teori (se bilag 2) om anerkendende pædagogik, handler det om at de unge ikke skal anerkendes for det de kan, men at de skal have en værdi i sig selv. Dette kan gøres ved at pædagogerne er rummelige, dvs. har indlevelses evne, bruger fokuseret opmærksomhed samt er tolerant. Derfor mener vi, at det er en fordel at bruge anerkendende pædagogik, for at kunne få denne grænseoverskridende aktivitet til at blive en positiv narrativ ved den unge.
Problemformulering
Vil et kreativt pædagogiske tiltag, hvor man flytter grænser, give bedre livskvalitet til udsatte unge?
Metode:
Vi valgte tre metoder:
-
Vi har sat vores problemformulering ind i Smtte-model, som skal hjælpe os til at holde overblik over synopsen. Da synopsis var nyt for de fleste af os, valgte vi at bruge vores ”opbygning af synopsen” (Fra vores underviser, Bilag 3)
-
Vi lavede et kreativt pædagogisk tiltag, ved at indspille en cd og en musikvideo med tre udsatte unge i et lydstudie. For at imødekomme de ukendte faktorer hos de unge, tog studiegruppen ned til botilbuddet sidst på eftermiddagen, for at snakke med de unge og spise aftensmad sammen med dem. Dette var for at skabe et socialt hyggeligt forum og på den måde bryde isen og opbygge en relation mellem studiegruppen og de unge (Bilag 4, Lis Møller Professionelle relationer)
Herefter kørte vi i fælles bus til lydstudiet. De unge blev præsenteret for et musikinstrument ad gangen, prøvede at spille melodien på det og efterfølgende blev der optaget lydspor for hver enkelt.
For at give en tryghedsfølelse ved de unge, startede vi alle med at synge omkvædet sammen. Dette for at motiverer de unge til efterfølgende at synge solo.
Vi mener at de unge, når de er i gang med musikindspilningen, er i flow. (Bilag 5), I denne tilstand, mener vi også at de kan skabe bedre relationer med hinanden imellem og nemmere accepterer hinandens forskelle.
Vi mener, at ved at flytte den unge ud af den faglige kontekst, til en tilstand af flow, vil vi skabe en mulighed for at give glæde og dermed øget livskvalitet. Dette støttes op af Sørens Kirkegårds filosofi, som siger: ”at vove er at miste sig selv for en stund, ikke at vove er at miste sig selv.”
Sangen de unge skulle synge, var skrevet på baggrund af de ting der interesserede dem i deres liv. Dette er valgt, så de kunne relaterer sig personligt til projektet og derved blive motiverede i tiltaget. Det blev derfor en narrativ fortælling som bliver koblet ind i deres sang.
Indspilningen blev filmet og tiltaget skal ende med en musikvideo. Vi valgte, at bruge musikken som didaktisk metode (Bilag 6.), idet vi fra personalets side havde fået oplyst at alle tre unge var musikinteresseret. Dette støttes op af Vygotskij teori om den nærmeste udviklingszone, der siger; at forskellen mellem det et barn allerede ved og det et barn er i stand til at lære, når det bliver vejledt.
-
Lave et kvalitativt interview med de unge og dets personale. (Bilag 7, spørgsmål og svar)
Analyse
Analyse af pædagogisk tiltag:
Vi var særdeles afslappede, humoristiske og denne tilstand var de unge også i, derfor kunne vi observere, at de unge spejlede sig i og personalet. De var glade og forventningsfulde allerede ved aftensmaden, hvor vi skulle lære dem at kende og omvendt. Der var få øjeblikke, hvor de tvivlede på sige selv. f.eks. lige inden de skulle ind og synge solo.
Der var øjeblikke, de unge ikke virkede motiverede, gik i baglås og ikke ville deltage. På disse tidspunkter var det vigtigt at personalet tog den ydre styring og guidede dem videre. Personalet og studiegruppen gik derfor forrest og støttede dem, ved at stå ved deres side og synge sammen med dem. Vi blev påvirket af de unge og de unge blev påvirket af os, som Vygotskij siger i hans teori om formidling (Bilag 7)
Vi havde skabt de ydre rammer, så de unge selv kunne være med til at skabe de indre og på den måde komme i flow.
Vi oplevede, at de unge udviste glæde, da de blev præsenteret for sangteksten og kunne genkende deres egen historie. De gav udtryk for, at de gerne ville synge flere vers med deres egne historier.
Analyse af spørgsmål 1 og 2 til de unge:
De syntes det havde været en sjov aften, for der blev grinet meget af hinanden og os selv. Der var intet højtideligt over aftenen og denne frigjorte stemning fjernede de unges frygt, for ikke at kunne præstere. Der var ingen der grinede af dem, men vi grinede med dem.
De unge gav udtryk for, at det var en sjov aften pga. studiegruppen og personalet. Vi havde på forhånd aftalt med personalet, at vi ville være meget afslappet i vores tilgang til de unge og måske endda mere end de unge tidligere havde oplevet. Dette var personalet også meget motiveret for. De unge gav udtryk for, at de bedre kunne lide relationen, når alle parter var mere afslappet.
Analyse af spørgsmål 3 til de unge:
Vi mener, at de unge følte sig motiveret til at deltage i et lignende kreativt pædagogisk tiltag, fordi sangen indeholdt deres egne narrativer. De relaterer sig meget til tiltaget på grund af dette.
Vi mener, at relationen til personalet og den forholdsvise nye relationer til studiegruppen gjorde, at de unge var meget motiveret til at deltage i et lignende tiltag.
Vi mener, at ting som kropssprog har stor betydning for at skabe et kreativt miljø, hvor den unge kan komme i flow.
Vi mener, at der kan være helt fremmede mennesker til tiltaget, blot der er mennesker med, som har en tættere relation til den unge. Dette for at de unge stadig har noget bekendt med sig, og på den måde kan slappe mere af.
Analyse af spørgsmål 1 til personalet:
Personalet oplever at de unge, der gerne vil fortælle om en positiv og grænseoverskridende oplevelse, de har haft. Det kreative pædagogiske tiltag blev fuldført af de unge og det styrkede deres selvværd, da det er et positivt narrativ, der er med til at omforme deres livshistorier og dermed ændre deres selvbillede i en mere positiv retning.
Analyse af spørgsmål 2 til personalet:
De unge ser på hinanden på mere positivt ift. at der var forskellige grænser for de unge. De ser nu op til en person, som de tidligere har haft konflikter med, fordi denne ung turde at være forgangsmand. Han blev en rollemodel for de andre unge og som lavede en positiv spejling. Tiltaget har virket dopaminfremmende i flere dage efter.
Konklusion
Vi konkluderer at grænseoverskridende kreative pædagogiske tiltag, giver udsatte unge en bedre livskvalitet. Da det er svært at måle livskvalitet, har vi derfor konkluderet dette ud fra deres glæde og begejstring under og efter tiltaget.
Tiltaget gav en bedre hverdag i de følgende dage efter. Det gav en bedre relation og større accept de unge imellem, da de ser på hinanden på nogle nye måder og også ser positive kvaliteter ved andre mennesker. Tiltaget var med til at ændre de sårbare unges livshistorie og gøre dette mere dynamisk. De unge kan nu se tilbage på noget, som der har været en god og positiv oplevelse. Musikvideoen vil være et redskab de unge kan tage frem, hvis de vil genkalde en positiv narrativ. Dette konkludere vi ud fra, at de unge rykker massivt studiegruppen for at få den lovet cd med musikvideoen. Denne cd er i skrivende stund under udarbejdelse.
Vi har set at når de unge var i flow, var de i stand til at flytte personlige grænser. Derfor kan vi også konkluderer, at andre lignende tiltag i fremtiden med disse unge mennesker, vil være noget de vil deltage i.
Perspektivering
Vi er bevidste om, at en meget kompetent pædagog, i forhold til at få mennesker i flow, formentlig godt kan få udsatte unge mennesker i flow, uden i forvejen at have en relation til dem.
Resultatet kunne være det samme, hvis studiegruppen havde taget nogle unge, som de ingen kendskab havde til i forvejen. På grund af tiden har vi ikke kunne afprøve dette. Det kunne være interessant at prøve i et efterfølgende kreativt pædagogisk tiltag, i en anden institution for unge. Idet tiltaget kun varede én aften fra kl 17-23, kunne vi formentlig havde fået et dybere og mere fyldestgørende resultat, hvis vi kunne kører projektet over længere tid. Et længerevarende projekt kunne måske føre til at interessen ville falde med tiden, og dermed fjerne motivationen fra de unge. Vi mener at det er vigtigt at der kommer variation i de efterfølgende tiltag for stadig at have de unges motivation.
Litteraturliste
Bøger:
Austrig, B. C. & Særensen, M. (2006). Æstetiske læreprocesser i pædagogisk arbejde. Æstetik og læring. (Kap. 7, s. 170-188). København: Hans Reitzels
Boolsen, Merete Watt (??) Introduktion til sociologisk metode. København: Hans Reitzel
Bruner, Jerome (2004): At fortælle historier – i jura, i litteraturen og i livet
Clausen, Birthe J.; Lauritzen, Jørgen (2011): Narrativ pædagogik: Livshistorien som pædagogisk grundsyn
Goodson, Ivor F.; Biesta, Gert J.J.; Tedder, Michael; Adair, Norma (2010): Narrative Learning
Jank, Werner og Meyer, Hilbert (2009): Didaktiske modeller. Grundbog i didaktik. Nordisk Forlag
Jensen, L (2013) Grundbogen i kulturforståelse i kapitlet Det kvalitative interview (2. Udgave)
Lynge, B. (2007). Anerkendende pædagogik. Denmark: Dansk Psykologisk Forlag.
Møller, Lis. (2014): Professionelle relationer (1. udgave kap. 5) København: Hans Reitzel.
Nake, Bjørn. (2009): Opvækst og psykologisk udvikling i kapitel Børn, opvækst og vilkår (1. udgave) København: Akademisk forlag.
Schaffer, Rudolf H. (2005):Børnepsykologi. (Side. 253) København: Hans Reitzel.
Clausen, B J & Lauritzen (??) Narrativ pædagogik (del. 1)
Bilag
Bilag 1
Narrativer
Den narrative kompetence skaber sammenhæng hos alle mennesker, da den hjælper med at besvare spørgsmålene:·
-
Hvem er vi lige nu?
-
Hvorfor er jeg hér?
-
Hvordan er jeg kommet her?
Mennesker har evnen til at fortælle historier som skaber svar på disse spørgsmål. Og havde vi som mennesker ikke evnen, ville verden være fragmenteret og være meningsløst. Fragmenteret betyder at verden ville være delt op i mange små frekvenser, og der vil ikke være sammenhæng verden.
Fortællingerne (narrativerne) har en værdi i sig selv og der skal ikke være noget udefra, men kun fortællingerne skal være i fokus.
Narrativerne har virkning på: Den måde vi husker fortiden, de farves af nutiden og har betydning for fremtiden.
Ifølge Burner[1] (2004) har vi alle vores forskellige oplevelser/erfaringer og nogle af dem falder måske udenfor og ikke indgår i vores fortællinger. Men vi kan omskrive vores fortællinger, ud fra en sammenhæng. Fortællingerne (livshistorierne), er med til at danne indtryk, som har betydning for de forskellige mennesker som fortæller sin livshistorie og dem der lytter og anerkender dem.
Bilag 2.
Anerkendende Pædagogik. – Berit Bae
Du unge skal ikke anerkendes for det de kan, men for den de er. De skal have en værdi i sig selv og skal anerkendes på den måde.
Berit Bae bruger begrebet rummelig mønstre:
-
Indlevelse – en autentisk pædagog. – Det kan forklares ved at pædagogen lever sig ind i det der sker lige nu og her. F.eks. er smede/tømre/automekanikere mere firkantede og har en rigtig god indlevelses evne, frem for en almindelig pædagog.
-
Fokuseret opmærksomhed – Her skal pædagogen ikke lade sig forstyrre af f.eks. mobiltelefoner eller andre ting, men din fulde opmærksomhed skal være hos den unge, du laver en aktivitet med.
-
Velvillig fortolkning – pædagogen vælger den positive forståelse af dialogen. – Det kan også forklares på en anden måde, at når man f.eks. er nyforelsket, gør det ikke noget at kæresten smider de sure sokker rundt omkring, det bliver kun gjort i den bedste mening.
-
Tolerance – pædagogen respektere forskellighed og er parat til uforudsigelighed. – her kan pædagogen ændre kurs undervejs i en aktivitet, ved at følge den unges signaler. Med andre ord kan dette forklares ved, at ikke alle unge har behov for at spise på samme tidspunkt.Hvis pædagogen f.eks. har besluttet sig for, at i dag skal vi bygge huler i skoven, men ser i stedet for at de unge hellere vil fægte, med de pinde der er i bunken, følger pædagogen deres initiativ en stund, for at komme tilbage til det oprindelige projekt.
-
At forstå barnet – at pædagogen tjekker om hun har samme opfattelse som den unge – Forstår den unge meningen med det man laver, lav f.eks. små stop i aktiviteten/hverdagen for at tjekke op på om der er forståelse, for det der laves, eller er der noget der skal laves om?
Regler for anerkendende relationer ifølge Berit Bae:
-
Forståelse og indlevelse
-
At kunne genkende oplevelser i sig selv
-
Bekræftelse
-
Åbenhed
-
Selvrefleksion og afgrænsning
Bilag 3.
Didaktiske metoder er en pædagogisk refleksion, der beskæftiger sig med 3 centrale Hv-ord. – Hvad – vil vi bringe ind i de unges liv, Hvorfor – er det vigtigt for denne målgruppe og Hvordan – vil vi gå gøre det.
Herunder er smtte-modellen en af de metoder der kan bruges. Vi har valgt at bruge Smtte-modellen til at holde fokus i vores case.
Bogstaverne i SMTTE står for:
Sammenhæng:
Da vi ser en uhensigtsmæssig adfærd ved udsatte unge, vil vi igennem et grænseoverskridende pædagogisk/kreativt tiltag, give dem en bedre livskvalitet.
Mål:
Vi vil give de unge en bedre livskvalitet ved at skabe nye og positive narrativer i deres livshistorie og producere en cd/musikvideo
Tegn:
-
Vi vil se tegn som motivation, ved at de deltager i tiltaget.
-
De er lyttende til musikeren mht. gode råd
-
De synger og spiller.
-
Glæde/humør
-
At være i en tilstand af flow.
-
Indlevelse.
-
Kropssprog.
Tiltag:
Indspille en sang og indspille den i et rigtigt lydstudie med en professionel musiker, studiegruppen og personale. Dette scenarie filmes når de synger og spiller.
Vi tager ting de interessere sig for og kan relaterer til og bruger i sangteksten.
Evaluering:
Dette skal gøres ved interview med de unge og med personalet, ca. to dage efter det pædagogiske tiltage er blevet afholdt. Vi evaluere de unge løbende under tiltaget.
Bilag 4
Lis Møller (140) - Professionelle relationer
Citat fra bogen ”Den professionelles evne til at være tilgængelig, afgrænset, sensitiv og empatisk, afstemt efter situationen, opgave og den andens individualitet. At kunne forholdes sig til metalliserende og annerkendende og synliggøre det andet menneskes initiativer på den andens egne betingelser, at afstemme sine egne reaktion og sine egne initiativer herefter, bevare sig selv og give passende udtryk for sig selv.”
Bilag 5.
Flow Mihaly Csikszentmihalyi (1990) – Citat ”Flow er en behagelig fordybelsestilstand, hvor mennesket er så opslugt af en aktivitet, og alt andet uvedkommende forsvinder for at erstattes af dyb koncentration. Tilstanden opleves som menings- og nydelsesfuld, stressdæmpende og som regel også læring. Kreative ideer, grænseoverskridende associationer og æstetisk oplevelser kan opstå som følge af – eller være en del af – flow tilstanden- ”
Hvor de unge er opslugt af aktiviteten, og glemmer alt om tid og sted. Her er de helt åbne for imputs.
Fællestræk for flow ved aktiviteter.
• Aktiviteten er udfordrende og kræver kunnen
• Kræver fokusering og koncentration
• Aktiviteten bliver et mål og en belønning i sig selv - - autotelisk – indremotivation
• Giver umiddelbar feedback
• Kræver engagement
• Giver følelse af kontrol – vores kompetencer matcher udfordringen
• Man oplever ekstase – høj på adrenalin + endorfiner
• Tidfornemmelsen forsvinder – tilstede i nuet
Kilde: Hans Henrik Knoop
Bilag 6
Interviewguide.
Vores interview er efter de etiske regler, hvor vores kilde kommer fra ”Grundbogen i kulturforståelse” i kapitlet ”Etik”(Jensen,I 2. Udgave 2013)
Kvalitativt interview
Vi har i denne opgave valgt det kvalitative interview som en af vores metoder. Vores inspiration kommer fra ”Grundbogen i kulturforståelse” i kapitlet ”Det kvalitative interview” (Jensen, I 2. Udgave 2013)
Vores forudsætning for netop at vælge interview som metode er den, at vi finder interviewet brugbart i forhold til vores opgave.
Interview med de unge og personalet
Vi stiller personalet og de unge få konkrete kvalitative spørgsmål 2 dage efter vi havde indspillet sangen.
Spørgsmål til de unge:
Spørgsmål 1.
Hvordan syntes i aftenen er gået?
Svar.
Alle de unge syntes at det havde været en mega sjov og rigtig fedt.
Spørgsmål 2.
Hvad var det der havde gjort det sjovt?
Svar.
De svarede alle at det var fordi personalet/studiegruppen havde været meget sjove og fjollede sammen med dem.
Spørgsmål 3.
Kunne i tænke jer at lave et lignende projekt en anden gang?
Svar.
De svarede alle at det kunne de godt tænke sig, hvis det var med de samme mennesker og det blev lige så sjovt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spørgsmål til personalet:
Spørgsmål 1.
Hvordan har de unges adfærd været i dagene efter tiltaget?
Svar.
De unge har været meget begejstret i deres fortælling om aftenen på en positiv måde.
Spørgsmål 2.
Er relationen de unge imellem blevet anderledes?
Svar.
Der har ingen konflikter været med de unge imellem.
Bilag 7
Vygotskij –Vygotskij har sammen med Aleksandr Romanovitj Luria og Alesej Nikolaevitj Leontjev grundlagt den kulturhistoriske tilgang inden for psykologien. Han forsøger at se, hvordan to fænomener kan påvirke hinanden samtidig og således både være årsag til – og virkning af – hinanden. (Bedre kommunikation kan fører til bedre samarbejde og ønske om bedre samarbejde kræver bedre kommunikation)
Formidling vil ifølge Vygotskij betyde når virksomhed formidles, betyder det at den bringes fra en udøver til en anden ved hjælp af et værktøj for denne virksomhed. Den, der mestre værktøjet fra en virksomhed, kan lærer en anden person virksomheden ved at introducerer værktøjet, demonstrere dets brug og vejlede en anden i hvordan værktøjet skal anvendes. Og at en formidlet virksomhed kan ses i forhold til menneskets virksomhed med omverdenen. Den har historisk ændret karakter i forbindelse med dannelsen af de første samfundsformationer. Menneskelige aktiviteter er i høj grad blevet en fælles virksomhed baseret på kommunikation og samarbejde. Når mennesker begynder at fremstille værktøj, omformes naturen til kultur. Men mennesket påvirkes også selv af den kultur, som omgiver det.